ام دی اف یا MDF مخفف عبارت Medium Density Fibreboard به معنی «تخته فیبر با چگالی (دانسیته، تراکم) متوسط» است که نوعی فرآورده چوبی محسوب میشود و در وسایلی مانند سرویس خواب، مبل، کمد و کابینت آشپزخانه به کار برده میشود.
در این مقاله از تیم دانشنامه پیت کت سعی داریم ضمن آشنایی با ام دی اف با معایب ام دی اف و مزایای آن بیشتر آشنا شویم. با ما همراه باشید.
اساس ساخت MDF چوب و رزین است. تحت فشار و حرارت، به محصولی معروف به ام دی اف تبدیل می شود . با افزایش استحكام، مقاومت در برابر آتش و نفوذ ناپذیری خواص بهتری نسبت به چوب نرم خوا هد داشت . سال هاست که بخاطر همین خصوصیت، ام دی اف سهم بزرگی از بازار را اشغال کرده است.
تنوع بسیار بالا در رنگ و طرح هم به این گسترش کمک کرده است. قابلیت ماشین كاری بالا نیز از دیگر خصوصیات جالب MDF است که پیش از ورود این متریال به بازار فقط چوبهای سخت آن را داشتند
ام دی اف نسبت به نئوپان متریال نسبتاً فشرده ای محسوب میشود اما ماده اصلی ورق MDF از جنسی است که نسبت به رطوبت مقاومت 100% ندارد. البته ورق ام دی اف را با یک لایه کاملاً ضد رطوبت (که معمولاً از جنس ملامینه است) پوشش میدهند. اما وقتی این روکش آسیب ببیند احتمال آسیب دیدن چوب MDF بالا خواهد رفت.
ام دی اف از چه موادی ساخته می شود؟
امروزه علاوه بر چوبهای نرم از دیگر مواد نظیر ساقه غلات، برنج، نی، نیشكر،چوبها و كاغذهای غیر قابل مصرف و … برای تهیه تخته صنعتی استفاده میشود. MDF تولیدی از چوب دارای كیفیت بهتری از سایر انواع MDF می باشد. MDF تهیه شده از باگاس نیشكر، نیز از قاعده مستثنی نمی باشد. از نظر كیفی در سطح جهانی در رده چوب طبقه بندی شده است.
در مقایسه با نئوپان،MDF دارای جرم یكنواخت تری در سطح ورق است همچنین از صافی سطح و قابلیت سنباده زنی و اصلاح سطح برخوردار است MDF به صورت خام و روكش شده به بازار عرضه می گردد MDF های مسطح در ساخت مبلمان اداری، كابینت، تزئینات داخلی چوبی كاربرد فراوان دارند.
MDF یک محصول پانلی است که از ترکیب الیاف لینگوسلولزی با رزین های مصنوعی یا هر نوع چسب مناسب دیگر تولید می شود. این پانل ها از دانسیته 496 تا 801 کیلو گرم بر متر مکعب (50-31 پوند بر فوت مکعب) در پرس داغ فشرده می شوند. چسبندگی داخلی کامل پانل به وسیله رزین مصنوعی و سایر چسب های آلی حاصل می شود.
مزایا و معایب چوب ام دی اف(MDF)
ام دی اف نیز مانند سایر چوب ها یک سری مزایا و معایب دارد. که قبل از اقدام به تهیه آن حتما باید خصوصا در مورد معایب ام دی اف آن بدانید.
استفاده از ورق ام دی اف مزایای زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. ام دی اف یک انتخاب اقتصادی و مقرون به صرفه به حساب میآید؛ چرا که تولید آن نسبتا ارزان بوده و قیمت آن نسبت به قیمت تمام شده ورقه چوبی پایین است.
2. برای تولید ام دی اف از خرده چوبهای بازیافتی استفاده میشود و به همین دلیل نیز با استفاده از ام دی اف میتوان به حفظ محیط زیست و درختها کمک کرد.
3. با توجه به امکان استفاده از روکش در ام دی اف ها، میتوان آنها را در طرح و رنگهای مختلفی تولید کرد و به عبارتی تنوع رنگ و طرح در ام دی اف ها بالا میباشد.
4. سطح ام دی اف صاف بوده و همین امر نیز باعث میشود که چسباندن مواد دیگر روی آن کاری راحت باشد.
5. مواد شیمیایی استفاده شده در ام دی اف باعث مصونیت آن در برابر آسیب آفاتی مانند موریانه میشوند.
6. ام دی اف با قرار گرفتن در برابر گرما سرما تغییر شکل نداده و منبسط یا منقبض نمیشود.
7. شکل دادن به ورقه ام دی اف آسانتر از شکل به دادن به ورقههای چوبی است و همین امر نیز یکی دیگر از علتهای تنوع شکل و طرح ام دی اف است.
8. یکی دیگر از مزایای ام دی اف این است که انواع روکش به راحتی بر روی ورقههای ام دی اف متصل میشوند و همین امر نیز باعث میشود که بتوان آن را به شکل چوب طبیعی درآورد. (با روکش چوبی)