اگر تا به حال با طراحی و نصب کابینت سروکار داشتهاید، حتماً میدانید که کابینت سازها برای محاسبه قیمت نهایی کابینت کلی قِلِق دارند و وقتی از آنها بخواهید نحوه محاسبه را برای شما توضیح دهند، معمولاً به ارائه قیمت متری اکتفا میکنند. خب البته حق دارند چون توضیح دادن ریز محاسبات برای فردی که هیچ اطلاعی نسبت به نحوه محاسبه قیمت نهایی کابینت ندارد، کار سختی است!
ما میخواهیم به شما کمک کنیم تا به زبان کاملاً ساده، متوجه روش محاسبه قیمت کابینت شوید.
در این مطلب به موضوعات زیر میپردازیم:
- بخش اول: فرمول اساسی در محاسبه قیمت کابینت چیست؟
- بخش دوم: معرفی آیتمهای مختلف کابینت آشپزخانه و ضرایب هر کدام
بخش اول: فرمول اساسی در محاسبه قیمت کابینت چیست؟
سادهترین فرمول برای محاسبه هزینه کابینت آشپزخانه عبارت است از:
ضریب مربوط به هر آیتمِ کابینت * طول همان آیتم * قیمت متری کابینت = قیمت نهایی کابینت آشپزخانه
این فرمول نشان میدهد که قیمت نهایی کابینت شامل موارد زیر است:
- تعیین آیتمهای موجود در طراحی کابینت
- دانستن ضریب مربوط به هر آیتم کابینت
- محاسبه طول هر آیتم
- دانستن قیمت متری کابینت
در ادامه هر یک از این موارد را بررسی میکنیم. اما ابتدا میخواهیم بدانیم منظور از کلمه «آیتم»چیست؟
منظور از آیتمهای کابینت چیست؟ برای محاسبه قیمت نهایی، باید چه آیتمهایی را بررسی کنیم؟
هر کابینتی از بخشها یا همان آیتمهای مختلفی تشکیل میشود که بسته به نوع طرح و میزان متریالی که هر بخش نیاز دارد، قیمت کابینتها متفاوت میشود. مجموع این آیتمها، قیمت نهایی کابینت آشپزخانه را مشخص میکنند. این آیتمها عبارتاند از:
- کابینت زمینی
- کابینت دیواری
- کابینت کمدی
- کابینت ویترینی
- کانتر یخچال
- اُپن یا جزیره
- صفحه کابینت برای روی ماشین لباسشویی و ماشین ظرف شویی
- ضد آب کردن کابینت زیر سینک
در بخش دوم همین مطلب، هر کدام از این آیتمها را معرفی میکنیم تا بتوانید مشخص کنید که در طراحی کابینت دلخواهتان، دوست دارید از کدام یک از این آیتمها استفاده کنید.
ضرایب هر آیتم چقدر است؟
در مورد ضرایب هر آیتم، به طور مفصل در بخش دوم توضیح میدهیم. اما اینجا هم، خیلی خلاصه به معرفی این ضرایب میپردازیم.
برای مثال فرض کنید قیمت یک متر کابینت ام دی اف ایرانی 1 میلیون و 400 هزار تومان باشد. این قیمت دارای ضریب 100 درصد از قیمتِ متریِ کابینت است. یعنی قیمت یک متر کابینت استاندارد که شاملِ موارد زیر است:
- یک متر یونیت کابینت دیواری (به عمق 30 سانتیمتر و ارتفاع 70 سانتیمتر)
- یک متر یونیت کابینت زمینی (به عمق 60 سانتیمتر و ارتفاع 90 سانتیمتر)
- درب یونیتها
- کلیه یراق آلات شرکتی (لولا، دستگیره، پایه، قرنیز، جک پمپی یا ساعتی و …)
- یک متر صفحه کابینت شرکتی
- یک متر پاخور، زیرچراغ و تاج
- کلیه ابزارآلاتی که برای نصب یک متر کابینت زمینی و دیواری به کار میروند.
اما برای اینکه بتوانیم قیمت واقعی و تمام شده کابینت آشپزخانه را محاسبه کنیم، باید جداگانهقیمت هر آیتم (کابینت زمینی، کابینت دیواری، کابینت کمدی و …) را محاسبه کنیم و در طول همان آیتم ضرب کنیم. یعنی مثلا برای برای اینکه ببینیم هزینه هر متر کابینت زمینی چقدر است، باید هزینه یک متر از کابینت زمینی را محاسبه کنیم و سپس در طول آن ضرب کنیم.
در نهایت ما ضریب 100 درصد از قیمتِ متریِ کابینتِ MDF ایرانی (همان 1,400,000 تومان) را داریم. حالا باید ببینیم که هر آیتم چقدر از این 100% را شامل میشود. برای مثال کابینت زمینی چقدر از این 100% را شامل میشود، کابینت دیواری چند درصد و الی آخر.
در جدول زیر این ضرایب را ارائه کردهایم. به عنوان مثال همانطور که در جدول زیر مشاهده میکنید، هزینه هر متر کابینت زمینی، 60% از قیمت کل است. بنابراین ضریب کابینت زمینی 60% میشود.
نوع کابینت | ضرایب (درصد از قیمت متریِ کل) |
کابینت زمینی | 60% |
کابینت دیواری | 40% |
کابینت کمدی | 180% |
کابینت ویترینی | 80% تا 120% |
اُپن ساده | 90% |
اُپن دکوراتیو | 145% |
- نکته 1: خب این اعداد به چه معنا هستند؟ یعنی وقتی قیمت متری کابینت ام دی اف ایرانی 1,400,000 تومان است، قیمت یک متر کابینت زمینی از جنس ام دی اف ایرانی معادل 840,000 تومان (1,400,000*0.6) میباشد.
- نکته 2: در مورد اعداد این جدول در بخش دوم بیشتر توضیح میدهیم.
طول هر آیتم آشپزخانه چیست و چگونه محاسبه میشود؟
همانطور که گفتیم، برای اینکه هزینه هر آیتمِ کابینت را محاسبه کنید، باید قیمت آن آیتم را در طول همان آیتم ضرب کنید (البته به شرطی که عمق و ارتفاع کابینت در حالت استاندارد باشد). حالا قرار است ببینید طول را چگونه باید محاسبه کنید؟ به تصویر زیر نگاه کنید:
همانطور که در تصویر بالا مشخص است، طول هر آیتم برابر است با اندازه بُعدی که به موازات زمین قرار دارد. برای مثال در تصویر بالا، طول کابینت زمینی و طول کابینت دیواری هر دو برابر با 100 سانتیمتر است.
قیمت متری کابینت چقدر است؟
قیمت متری کابینت کاملاً وابسته به این است که شما چه نوع متریالی را برای ساخت کابینت انتخاب میکنید. برای مثال کابینت ممبران نسبت به کابینت ام دی اف گرانتر است. یا کابینت هایگلاس طبیعتاً از کابینت چوبی ارزانتر است!
بخش دوم: معرفی آیتمهای مختلف کابینت آشپزخانه و ضرایب هر کدام
در قسمت قبل گفتیم که برای محاسبه قیمت نهایی کابینت آشپزخانه باید قیمت آیتمهای مختلف کابینت را با هم جمع کنید. حالا در این بخش قرار است با هر کدام از این آیتمها و ضرایب آنها بیشتر آشنا شوید.
یک بار دیگر به لیست زیر نگاه کنید:
- کابینت زمینی
- کابینت دیواری
- کابینت کمدی
- کابینت ویترینی
- کانتر یخچال
- اُپن یا جزیره
- صفحه کابینت برای روی ماشین لباسشویی و ماشین ظرف شویی
- ضد آب کردن کابینت زیر سینک
در ادامه در مورد هر یک از آیتمهای موجود در لیست بالا، بیشتر توضیح میدهیم.
1. کابینت زمینی
اولین و مهمترین بخش در هر کابینت آشپزخانهای، کابینت زمینی است. همانطور که در تصویر زیر میبینید، کابینت زمینی بخشی از کابینت است که روی زمین قرار میگیرد و صفحه کابینت روی آن نصب میشود.
به طور کلی کابینت زمینی، شامل بخشهای زیر است:
- کابینت زمینیِ معمولی که در آنها کشو و طبقه ایجاد میشود
- کابینتِ زمینیِ زیر سینک
- کابینتِ زمینیِ زیر گازِ رومیزی
- و خلاصه کلِ طول قسمتهایی که روی زمین نیاز به کابینت دارند
پس برای محاسبه طول کابینت زمینی باید طول تمامی این قسمتها را محاسبه کنید.
- نکته 1: کانتر یخچال، گاز زمینی و بخشهایی که کابینت کمدی دارند را نباید جزو کابینت زمینی حساب کنید.
- نکته 2: برای قسمتهایی که در گوشه به هم میرسند، دقت کنید که دو بار آنها را حساب نکنید.
ضریب کابینت زمینی چقدر است؟
ضریب کابینت زمینی چقدر است؟
ضریب کابینت زمینی معادل 60 درصد است. یعنی اگر قیمت یک متر کابینت 1 میلیون تومان باشد، قیمت کابینت زمینی 600 هزار تومان است.
2. کابینت دیواری
کابینت دیواری بخشی از کابینت آشپزخانه است که هیچ نوع اتصالی به زمین ندارد و روی دیوار نصب میشود. لزومی ندارد که هر بخشی که کابینت زمینی دارد، الزاماً کابینت دیواری هم داشته باشد یا برعکس. این دو آیتم را میتوانید کاملاً مستقل نسبت به هم و بر اساس طراحی در قسمتهای مختلف آشپزخانه به کار ببرید.
- نکته 1: ارتفاع استاندارد برای کابینت دیواری 70 سانتیمتر است. اما ارتفاع 90 سانتیمتر هم رایج است که طبیعتاً قیمت بیشتری هم دارد.
- نکته 2: بخشهای بالای گاز یا بالای سینک که شکل متفاوت تری دارند هم، بخشی از کابینت دیواری هستند و برای محاسبه طول کابینت دیواری باید در نظر گرفته شوند.
- نکته 3: برای قسمتهایی که در گوشه به هم میرسند، دقت کنید که دو بار آنها را حساب نکنید.
ضریب کابینت دیواری چقدر است؟
- اگر ارتفاع کابینت دیواری استاندارد (یعنی 70 سانتیمتر) باشد، ضریب آن 40% است؛ و
- اگر ارتفاع کابینت دیواری 90 سانتیمتر باشد، ضریب آن 60% میشود.
3. کابینت کمدی
به بخشهایی از کابینت که از روی زمین شروع میشوند و تا تراز کابینتهای دیواری ادامه دارند، کابینت کمدی میگویند. به عبارت دیگر، در قسمت کابینت کمدی، کابینت به دو بخش زمینی و دیواری تقسیم نمیشود و بدون شکست از زمین تا بالا ادامه پیدا میکند.
ضریب کابینت کمدی چقدر است؟
است؟
ضریب این بخش از کابینت سه برابر کابینت زمینی، یعنی 180 درصد است.
4. کابینت ویترینی
کابینت ویترینی بخشی است که لوازم دکوری داخل آن قرار میگیرند و داخل و خارج بدنه این کابینت، به طور کامل رنگ میشود. به عبارت دیگر، داخل کابینت ویترینی هم بخشی از نما به حساب میآید.
ضریب کابینت ویترینی چقدر است؟
به طور کلی ضریب کابینت ویترینی دو برابر کابینت زمینی یا دیواری است. یعنی:
- اگر کابینت ویترینی زمینی باشد، ضریب آن دو برابر کابینت زمینی یعنی 120 درصد است؛ و
- اگر کابینت ویترینی دیوای باشد، ضریب آن 80 درصد است.
5. کانتر یخچال
بخشی از کابینت که اطراف یخچال را احاطه میکند، کانتر یا کاور یخچال میگویند. طول کانتر یخچال (اندازه این بخش به موازات زمین) حدوداً 10 سانتیمتر بیشتر از عرض یخچال است.
ضریب کانتر یخچال چقدر است؟
کانتر یخچال ضریب ندارد. برای محاسبه هزینه کانتر یخچال، معمولاً حدود 10 سانتیمتر به عرض یخچال اضافه میکنند (یعنی طول کانتر یخچال محاسبه میشود) و در قیمت متریِ کابینت ضرب میکنند تا هزینه کانتر یخچال بدست بیاید.
6. جزیره یا اُپن
ویژگی متمایز کننده جزیره و اُپن از کابینت زمینی، این است که این بخشها به دیوار وصل نمیشوند. یعنی معمولاً دو طرف طولی آنها نما دارد و قابل مشاهده است.
ابعاد استاندارد جزیره مثل کابینت زمینی است، یعنی دارای ارتفاع 90 سانتیمتر و عرض 60 سانتیمتر است. طول جزیره و اپن هم مثل سایر قسمتها، به اندازه همان بُعدی است که به موازات زمین کشیده شده است.
ضریب اپن یا جزیره چقدر است؟
- اپن اگر ساده باشد، ضریبی معادلِ 1.5 برابر کابینت زمینی یعنی 90% قیمت کل دارد؛ اما
- اگر اپن به صورت دکوراتیو کار شود، ضریب آن تا 145% متغیر است.
7. صفحه روی کابینت
همانطور که در بخش اول گفتیم، قیمت صفحه کابینت در قیمت متری کابینت لحاظ شده است. اما برای بعضی بخشها مثل قسمتی که ماشین لباس شویی یا ظرف شویی نصب شدهاند و طول آن قسمتها در کابینت زمینی لحاظ نشده است، باید قیمت صفحه کابینت را به صورت جداگانه محاسبه کنید و به قیمت کل اضافه نمایید.
نکته مهم: قیمتی که برای صفحه کابینت در حالت قیمت متری انواع کابینت لحاظ شده است، مربوط به صفحه کابینت از نوع شرکتی (ام دی اف) است. اگر دوست دارید از انواع دیگر صفحه کابینت (مثلاً کورین، کوارتز، سنگ طبیعی و یا حتی چوبی) استفاده کنید، باید اختلاف قیمت آنها را به قیمت نهایی کابینت اضافه کنید.
ضریب صفحه کابینت برای روی ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی چقدر است؟
این قسمت ضریب ندارد و برای محاسبه قیمت آن، باید طول قسمتهای مختلفی مثل ماشین لباسشویی (حدود 62 سانتیمتر)، ماشین ظرفشویی و سایر موارد مشابه را حساب کنید و در قیمت صفحه کابینت ضرب کنید.
8. کابینت زیر سینک به صورت ضد آب
یونیت کابینت زیر سینک در معرض رطوبت و آب قرار دارد. از طرفی معمولاً برای یونیت کابینتها از ام دی اف سفید استفاده میشود که مقاومت خوبی در برابر رطوبت ندارد. بنابراین، پیشنهاد ما این است که برای کابینت زیر سینک از متریال PVC که ضد آب است استفاده کنید.
در صورت استفاده از PVC به جای ام دی اف در یونیت کابینتِ زیر سینک، بر اساس نرخهای ۱۴۰۲/۲/۴ حدود 1,400,000تومان تا 1,500,000تومان به قیمت نهایی کابینت شما اضافه میشود. چنین تصمیمی با توجه به مزایای ثانویه آن و همچنین کاهش هزینههای تعمیرات در آینده، تصمیمی بسیار مقرون به صرفه است.
بخش سوم: مثال برای محاسبه قیمت کابینت
در جدول زیر، مثالی برای محاسبه قیمت کابینت ارائه کردهایم تا به صورت کامل با روند محاسبات آشنا شوید.
- نوع کابینت: کابینت ام دی اف ایرانی
- قیمت متری کابینت: 1,400,000 تومان
نوع کابینت | طول (سانتیمتر) | ارتفاع (سانتیمتر) | عمق (سانتیمتر) | درصد از قیمت متری | هزینه (هزار تومان) |
کابینت زمینی | 1000 | 90 | 60 | 60 | 10*0.6*1,400=8,400 |
کابینت دیواری | 700 | 70 | 30 | 40 | 7*0.4*1,400=3,920 |
کابینت کمدی | 120 | 220 | 60 | 180 | 1.2*1.8*1,400=3,024 |
کابینت ویترینی | 150 | 150 | 60 | 80-120 | 1.5*0.8*1,400=1,680 |
اُپن ساده | 200 | 90 | 60 | 90 | 2*0.9*1,400=2,520 |
اُپن دکوراتیو | – | 90 | 60 | 145 | – |
کانتر یخچال | 100 | 220 | – | – | 1*1,400=1,400 |
ماشین لباسشویی و ظرف شویی | 62 +62 | – | 60 | قیمت صفحه کابینت | (0.62+0.62)*200=248 |
کابینت زیر سینک ضد آب | – | – | – | 300 هزارتومان افزایش | 300 |
قیمت نهایی کابینت آشپزخانه | 20,192,000 تومان |